Text Size

مطالب ویژه

حاجی فيروز

حاجی فيروز

 

 

حاجی فيروز مردي است كه لباسهاي قرمزرنگ به تن مي كند،

در خيابانها مي چرخد و مي خواند و مي رقصد.

  حاجی فيروز در شب عيد يك دايره زنگي به دست مي گيرد و همراه با يك يا دو تن ديگر در همه جا مي گردد و شادي و نشاط مي پراكند

 گفته مي شود كه او و همراهانش نمادي از يك سنت كهن در آذربايجان هستند.

اين سنت «قيشدان چيخديم» (از زمستان خارج شدم) نام داشت

و براساس آن حاجی فيروز در خيابانها آواز مي خواند تا به همه خبر دهد كه بهار آمده است و زمستان به پايان رسيده است.

در مقابل اين همه شادي و نشاط كه حاجی فيروز براي مردم به ارمغان مي آورد، آنها نيز پول و شيريني و هداياي ديگر به او مي دادند.

تاريخچه ظهور حاجی فيروز به درستي معلوم نيست اما در تمام متوني كه به آيين هاي نوروزي در جاي جاي ايران در طول تاريخ اشاره كرده اند از حاجی فيروز و عمو نوروز نيز ذكري به ميان رفته است.

در تمام مناطقي نيز كه زماني تحت سلطه ايران بوده اند حاجی فيروز چهره آشنايي است.
  حاجی فيروز و عمو نوروزشخصيتهاي نوروز مي باشند.

  حاجی فيروزپرچمدار سنت از راه رسيدن بهار است.

  حاجی فيروز  صورت خود را سياه مي كند و لباس قرمز برتن دارد. مي خرامد و مي رقصد و روح شادي و نشاط را در تمام نقاط شهر و روستا مي پراكند.

عمو نوروز

پيرمردي است كه لباس سنتي ايرانيان قديم را دربردارد و نهادي از سال جديد است.

عمو نوروز به كودكان هديه مي دهد و با دادن پول، شيريني و تخم مرغ رنگي دل آنها را شاد مي كند.

 

نوروزتان پیروز باد

 

خلیج فارس

رونمايي يكي از قديمي ترين نقشه هاي مربوط به ثبت نام خليج فارس

 

به مناسبت روز ملی خلیج فارس 10 اردیبهشت یکی از قدیمی ترین نقشه های مربوط به ثبت نام خلیج فارس در موزه هدایای خامنه به نمایش گذاشته شده است
نقشه ایران باستان  مربوط به 323 قبل از میلاد در موزه هدایای خامنه نگهداری می شود این نقشه که از دانشگاه آتن  توسط  مهندس احمد عظیمی نژاد خریداری و به موزه هدایای خامنه منتقل شده است حاکی از ثبت نام خلیج فارس دارد این نقشه توسط پروفسور پاولوس کارلیدوس استاد تاریخ دانشگاه آتن تهیه شده است و مسیر حمله دریادار نراخو  یکی از فرماندهان سپاه اسکندر به ایران را نشان می دهد در این نقشه نام خلیج فارس با عنوان ( پرسیکوس کلوپوس ) ذکر شده است 

 

ادامه مطلب...

فلسفه تخته نرد

 فلسفه تخته نرد

هيچ ميدانيد تخته نرد چگونه و توسط چه کسي ابداع شد و چه فلسفه زيبا و عبرت آموزي در پس آن نهان است؟ تخته نرد توسط بزرگمهر ابداع شد

و اما داستان پيدايشش:

در زمان پادشاهي انوشيروان خسرو پسر قباد، پادشاه هند «ديورسام بزرگ» براي سنجش خرد و دانايي ايرانيان و اثبات برتري خود شطرنجي را که مهره هاي آن از زمرد و ياقوت سرخ بود، به همراه هدايايي نفيس به دربار ايران فرستاد و «تخت ريتوس» دانا را نيز گماردهء انجام اين کار ساخت. او در نامه‌اي به پادشاه ايران نوشت: «از آنجا که شما شاهنشاه ما هستيد، دانايان شما نيز بايد از دانايان ما برتر باشند.. پس يا روش و شيوهء آنچه را که به نزد شما فرستاده‌ايم (شطرنج) بازگوييد و يا پس از اين ساو و باج براي ما بفرستيد». شاه ايران پس از خواندن نامه چهل روز زمان خواست و هيچ يک از دانايان در اين چند روز چاره و روش آن را نيافت، تا اينکه روز چهلم بزرگمهر كه جوانترين وزير انوشيروان بود به پا خاست و گفت: «اين شطرنج را چون ميدان جنگ ساخته‌اند كه دو طرف با مهره هاي خود با هم مي‌جنگند و هر كدام خرد و دورانديشي بيشتري داشته باشد، پيروز مي‌شود.» و رازهاي کامل بازي شطرنج و روش چيدن مهره ها را گفت. شاهنشاه سه بار بر او درود فرستاد و دوازده هزار سکه به او پاداش داد. پس از آن «تخت ريتوس» با بزرگمهر به بازي پرداخت. بزرگمهر سه بار بر تخت ريتوس پيروز شد. روز بعد بزرگمهر تخت ريتوس را به نزد خود خواند و وسيلهء بازي ديگري را نشان داد و گفت: اگر شما اين را پاسخ داديد ما باجگزار شما مي شويم و اگر نتوانستيد بايد باجگزار ما باشيد.» ديورسام چهل روز زمان خواست، اما هيچ يک از دانايان آن سرزمين نتوانستند «وين اردشير» را چاره گشايي کنند و به اين ترتيب شاه هندوستان پذيرفت كه باجگزار ايران باشد.

تخته نرد : کره زمين
30 مهره : نشان گر 30 شبانه روز يک ماه
24 خانه : نشانگر 24ساعت شبانه روز
4 قسمت زمين : 4 فصل سال
5 دست بازي: 5 وقت يک شبانه روز
2 رنگ سياه و سپيد : شب و روز
هر طرف زمين 12 خانه دارد : 12 ماه سال
زمين بازي : اسمان
تاس: ستاره بخت و اقبال
گردش تاس ها : گردش ايام
مهره ها: انسان ها
گردش مهره در زمين: حرکت انسان ها (زندگي )
برداشتن مهره در پايان هر بازي : مرگ انسان ها
اعداد تاس :
1 : يکتايي و خداپرستي
2 : اسمان و زمين
3 : پندار نيک ؛ گفتار نيک ، کردار نيک
4 : شمال ، جنوب، شرق، غرب
5: خورشيد ؛ ماه ، ستاره ، اتش ، رعد
6 : شش روز افرينش

قیام امام حسین (ع) از نگاه دکتر علی شریعتی

قیام امام حسین (ع)

از نگاه دکتر علی شریعتی

 

شهادت حسینی علیه السلام

«شهادت حسینی کشته شدن مردی است که خود برای کشته شدن خویش قیام کرده است . . . امام حسین علیه السلام از مقوله دیگری است; او نیامده است که دشمن را با زور شمشیر بشکند و خود پیروز شود، و بعد موفق نشده و یا در یک تصادف یا ترور توسط وحشی، کشته شده باشد . این طور نیست، او در حالی که می توانسته است در خانه اش بنشیند و زنده بماند، به پا خاسته و آگاهانه به استقبال مردن شتافته و در آن لحظه، مرگ و نفی خویشتن را انتخاب کرده است . . .

ادامه مطلب...

Colors